Stična mladih 2022

Bodi moja opora

Lili Kodelja

Kaj narediti, ko ti prijatelj zaupa, da je v težavah? Na delavnici, ki je namenjena mladim, bomo spregovorili o tem, kaj sploh je stiska in kako jo prepoznaš pri sebi ali pri drugemu. Skupaj bomo raziskovali, kaj se dogaja v naših možganih, ko smo v stiski. Spregovorili bomo tudi o stresu, ki je lahko pozitivni ali negativni in kako pri tem pomagati sebi in drugemu.

Moja zgodba

Matej Logar, Darko Đurić, Pater Jona, Nick Špojlar Dežjot, s. Tatjana Car (1. termin), br. Janez Papa (1. termin), s. Sabina Głowacz (2. termin), Domen Kos (2. termin)

Darko Đurić je upokojeni slovenski paraolimpijski plavalec. Matej Logar je v otroštvu prebolel raka, kasneje pa prekolesaril od Kranja vse do Pariza. Janez Jona je policijski duhovnik. Nick Špojlar Dežjot je po ponesrečenem skoku v vodo postal tetraplegik. Vsak od njih bo v manjših skupinah delil svojo zgodbo z udeleženci preko pogovora.

Kako postati uspešen podjetnik?

Maja Jerkič, lastnica salona FREEZURA

Polna glava idej, želja po novem znanju, veščinah in odkrivanje inovacij te lahko pripelje do uspešne poslovne ideje. A poslovna ideja še ni dovolj. Potrebuješ načrt, motivacijo in cilje. Kdaj, kako in zakaj pričeti si bomo ogledali na delavnici Kako postati podjetnik. Morda te bo navdušila moja zgodba?

Pogled z vrha

Andrej in Marija Štremfelj

Predstaviti želiva najino pot od gora do Boga. V gimnazijskih letih sva oba vstopila v Kranjski alpinistični odsek, stik z vero se je ohranjal preko nedeljske maše zaradi načina vzgoje, šele dogodki v gorah so omogočili spoznanje in poglobitev v osebni odnos z Bogom. Vmes pa številne stranpoti in želje po instant rešitvah v življenjskih problemih. Predvsem pa se opirava na Božjo Besedo, ki je najina redna spremljevalka.

Ne pojemo pri maši, ampak pojemo mašo

Zavod za cerkveno glasbo

V vsakodnevnem življenju lahko opaziš, kako velik vpliv ima na nas glasba. Glasba v sveti maši ima svoj izvir prav v tihoti; v tihoti se rodi beseda molitve, ki se spremeni v pesem: in mašno slavje se začne s pesmijo, a ne katerokoli, ampak s pesmijo, ki nosi Besedo! V delavnici bomo iskali načine, da bi ista maša nagovorila vse, ki smo Božje ljudstvo, saj nam merilo ne bo okus posameznika ali individualni občutek, ampak osredotočenost na to, kaj sama liturgija predvideva glede glasbe.

Oder osebno - Spoznaj stand up!

Rok Škrlep

V delavnici se bomo spoznali z osnovami stand upa. Kakšna so odrska pravila in kako napisati stand up set. Najprej se bomo pogovorili o humorju, nato pa bo vsak pripravil svoj prvi triminutni nastop pod žarometom.

Vojna, prostovoljstvo, pomoč in posvečenost v Ukrajini

Prostovoljci POTA in Marijine sestre čudodelne svetinje iz Ukrajine

POTA v sodelovanju s sestrami v Ukrajini pripravljamo delavnico, kjer bomo med drugim predstavili aktualno stanje v Ukrajini in pogled na vojno skozi oči očividcev. Skupaj bomo predstavili služenje v Ukrajini, delo med brezdomci v Kijevu ter begunci in ubogimi na Zakrpatju. Vabljeni vsi, ki bi želeli dobiti vpogled v delo misijonarjev in prostovoljcev po svetu.

Telo si zapomni vse

Janez Logar

Delavnica bo namenjena »telesnemu spominu«. Kako in kaj nam telo sporoča, ko nam razbija srce, nas stiska v pljučih, čutimo mravljince ali kepo v želodcu? Zakaj se nam telo javlja na tak način? Dotaknili se bomo tudi nujnega ravnotežja med razumom, čustvi, telesnimi občutki in duhovnostjo.

Bodi fit, to je stalni hit

Saša Poglajen, David Poredoš, Barbara Zajc Tekavec

Bi vam prišle prav smernice za vadbo doma? V prvem delu delavnice se bomo posvetili prav temu, v drugem pa spoznali sestavo zdravega krožnika in pripravo enostavnih pravilno sestavljenih obrokov. Vprašali se bomo še, kako je sestavljeno naše telo in zakaj je to znanje pomembno.

Mladi za življenje

Mladinska skupina Pohod za življenje

Verjetno veš, kako se otrok razvija v materinem telesu in da je življenje nerojenega otroka velikokrat prekinjeno. In verjetno veš tudi, da se temu reče splav. Mogoče veš, kako poteka? In zakaj je splav problem, ne rešitev? Na delavnici te bomo opremili z dobrimi argumenti in stavki, ki ti bodo pomagali v pogovorih o splavu, da boš lahko čim bolje zagovarjal svoje prepričanje in ne boš nikoli prišel v zadrego.

Ko otroka ni in ni

Zavod Neplodnost in najina rodovitnost

Na delavnici bomo predstavili naše poslanstvo, ki je pomoč parom, ki se soočajo s preizkušnjo, ko otroka ni in ni. Slišali bomo, skozi kakšno bolečino gre mlad par, ki si želi otrok, a ju diagnoza neplodnosti pri tem zaustavlja. Svojo življenjsko zgodbo bosta z vami podelila zakonca, ki sta se soočila s preizkušnjo neplodnosti.

V čevljih migrantov

Skavti

Te je že bilo kdaj strah? Poznaš občutek, kako je bežati iz svoje lastne države, ki jo je zajela vojna? Te zanima, s kakšnimi izzivi se lahko soočajo migranti, ki so zaradi različnih težkih situacij pribežali k nam? Letos nas še posebej skrbi in zaznamuje vojno stanje v Ukrajini, zato tudi naše Združenje pripravlja kar nekaj aktivnosti na temo vzgoje za mir. V sklopu delavnice bomo odigrali veliko igro, povzeto po družabni igri, pri kateri je sodelovala tudi svetovna organizacija WAGGGS, v katero smo vključeni slovenski skavti. Velika igra predstavlja pot migranta, ki beži iz svoje države in poskuša doseči Evropo, da tam (ponovno) zgradi svoje življenje. Skozi različne debate bomo spregovorili tudi o marsikaterem vprašanju, ki ostaja neodgovorjeno ob številnih migrantskih krizah.

Molim, da živim

Združenje delavnice molitve in življenja

Bi rad izkusil, kako je, ko se te Bog dotakne? In kaj je potrebno za to? Na naši delavnici ti bomo pokazali, kako se umiriti in stopiti v odnos, z Njim, ki te brezpogojno ljubi. Da je tak odnos možen, boš izvedel iz prve roke.

Pokristjanjevanje po Krstu pri Savici oz. arheološki podatki

Milan Sagadin

Med delavnico bomo na kratko obravnavali nastop krščanstva na ozemlju današnje Slovenije in to v njegovi antični in zgodnjesrednjeveški fazi. Opozoril bom na zmotno vztrajanje slovenske miselnosti pri tezi, da je bilo pokristjanjevanje Slovencev nasilno, prav tako pa prikazal tudi odsev krščanstva v staroslovanskem nakitu in miselnost, iz katere se je porajal zgodnjesrednjeveški likovni svet ter posledice te miselnosti na razvoj znanosti v novem veku.

Kako postati svetnik ali do svetništva vsaj pomagati ljudem okrog sebe?

Gregor Čušin

V delavnici bomo govorili o tem, kako postati svetnik ali kako do svetništva pomagati vsaj ljudem okrog sebe ter kako se pogovarjati s svetniki - jih vikamo ali tikamo? Dotaknili se bomo tudi eko-svetništva: kako uporabiti svetost in pri tem čim manj zavreči. Delavnica bo popolnoma neresen pogovor o smrtno resnih stvareh.

Prepričali so me- pričevanje mame po splavu

Zavod Živim

Splav. Že beseda lahko vzbudi v nas zelo različne, večinoma močne občutke. Zakaj bi nekdo naredil splav? Kaj se plete v glavi ženske, ki se odloči zanj? Spoznali boste eno izmed mnogih zgodb skozi pričevanje 33-letnice, ki je splav naredila pred 15 leti in po dolgoletnih preizkušnjah poiskala pomoč Zavoda Živim, našla Jezusa in odrešenje.

Na poti zgodbe

Žiga Jan Gorjanc

Te zanima, kako napisati zgodbo? Spoznali bomo osnove pisanja zgodbe, kaj pravzaprav gradi samo zgodbo, kako preliti ideje na list papirja in potem v dobro zgodbo s sporočilom. S skupnimi močmi bomo sestavili zgodbo, ki bo čim bolj zabavna, smešna, poučna, zanimiva, skrivnostna, ampak vse to je odvisno od vseh nas. Pridite, fajn bo!

Kdo je Aleksander Mežek?

Aleksander Mežek

Na delavnici boste imeli možnost spoznati Aleksandra Mežka. Predvsem so dobrodošla vprašanja, tako o njegovem življenju, njegovem načinu ustvarjanja in podobno. Spregovoril bo o svoji življenjski poti, načinu kako ustvarja glasbo, seveda pa ne bo manjkalo glasbenih vložkov. Kdo pa ne pozna znamenitih pesmi: Siva pot, Julija, Jeruzalem. Vse to in še več vas čaka na Mežkovi delavnici. Pridite ne bo vam žal.

Zakaj se poročiti in kako se na poroko pripraviti?

Zavod Iskreni

Na delavnici, ki jo pripravljamo voditelji e-priprave na zakon (zakonci in duhovniki), bomo spregovorili o pomenu zakramenta svetega zakona in njegovi vrednosti. Skupaj bomo razmišljali o razlogih za poroko, o smislu vzdržnosti pred njo ter o načinih praktične in duhovne priprave na prejem in podelitev tega zakramenta. Poskusili bomo nasloviti dileme ter odgovoriti na pereča vprašanja, s katerimi smo se v času pred poroko srečevali tudi sami.

Pritrkovanje

Pritrkovalci

Glas zvonov je neločljivo povezan z življenjem slovenskega naroda in že stoletja sooblikuje zvočno podobo slovenske pokrajine. Z delavnico želimo vse mlade popeljati visoko v svet bronastih glasnikov Božje slave in jih navdušiti nad pritrkavanjem. Na delavnici se boste seznanili s tradicijo zvonjenja in pritrkavanja na Slovenskem, na miniaturnih zvonovih ob pomoči mladih pritrkovalcev spoznali osnove pritrkovanja in se v njem tudi preizkusili.

Muzej krščanstva

Obiščite Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu stiške opatije. Skupaj bomo pokukali v Skrivnostni svet srednjeveških pisarjev, ki je naša najnovejša stalna razstava. Na razstavi Življenje za samostanskimi zidovi vam bomo predstavili bogato zgodovino stiške opatije, najstarejšega še delujočega samostana cistercijanov na Slovenskem. Na stalni razstavi Zgodovina krščanstva na Slovenskem pa boste spoznali osrednje dogodke in osebe, povezane z razvojem krščanstva pri nas.

Mediji v Sloveniji in kaj imamo kristjani pri tem

Klemen Ban

Po uvodni predstavitvi bomo debatirali o medijski krajni v Sloveniji, o tem, katere medije konzumiramo, koliko časa temu namenimo, kako to vpliva na nas kot posameznike ter na nas kot družbo. Seveda bomo poskusili tudi odgovoriti na vprašanje, kaj imamo pri tem kristjani.

Duhovno spremljanje za dijake in študente

P. Marjan Kokalj in p. Marko Pavlič

Kdaj si zadnjič doživel/a globok občutek miru, veselja ali hvaležnosti? Ali so ti odnosi pomembni? Kako se soočiti z vsakdanjimi izzivi in pri tem računati na Božjo pomoč oz. se v veri opreti na Božjo moč? In kaj ima pri vsem tem sv. Ignacij Lojolski, vitez in svetnik, ki je bil tema letošnjega oratorija 2022? Ta delavnica je namenjena vsem, ki v življenju iščejo nekaj več in bi radi spoznali kako poteka duhovno spremljanje za rast v svobodi, pristnosti in živosti.

LGBTQIA+: vse OK ali vse narobe?

dr. Gabriel Kavčič

Istospolna usmerjenost, menjave spolov in druge z našo spolnostjo povezane teme postajajo vse bolj pomembne v življenjih mladih ljudi, ki pa marsikdaj ne veste, kaj naj si o vsem skupaj mislite. Paleta mnenj je široka: od mnogih, ki menijo, da je vse v redu, pa do tistih manj številčnih, ki se do "drugačnih" oseb obnašajo izključevalno. Delavnica bo udeležencem zato ponudila nekaj teoretičnih izhodišč, predvsem pa veliko prostora za izmenjavo mnenj. Od delavnice bo šel vsak s svojim mnenjem, pomembno pa je, da slišimo tudi mnenja drugih in se hkrati zavedamo, kaj nas uči Cerkev. 

Zrno na zrno … ali odkrito o denarju

NKBM

Polona Strmšek in Andrej Keršič iz Nove KBM vam bosta skozi sproščen pogovor predstavila osnove upravljanja osebnih financ in vam odgovorila na vprašanja, kot so:
- na kaj paziti, ko se zadolžujemo ali kupujemo izdelke na obroke,
- kaj pomeni kreditna sposobnost
- kako ravnati ko se znajdemo v finančnih težavah
- kako lahko varčujemo, četudi nimamo rednih prihodkov
- kdaj se odločiti za naložbe v vrednostne papirje in investicijske sklade in
- ali se za to lahko odločajo tudi posamezniki, ki prejemajo žepnino, štipendijo, občasne študentske honorarje ali honorarje po avtorski/podjemni pogodbi,
- kolikšni so minimalni zneski, ki so smiselni za investiranje.

Kako je en musliman postal selezijanec?

Cyprian Mbaziira

Cyprian Mzabiira je misijonar iz Ugande, ki je v Slovenijo prišel pred 1 letom. Še pred 12 leti je bil musliman, zdaj pa je katoličan, redovnik, salezijanec. V pričevanju bo spregovoril o svoji življenjski zgodbi in kako kot misijonar doživlja nas Slovence.

VIHAR IZBERI VIHAR IZBERI
VIHAR IZBERI VIHAR IZBERI

Merch

V spletni trgovini te čaka svež Stična merch. Zagotovi si svoj kos, preden se razproda!

Galerija

Oglej si utrinke iz Stične mladih 2022. Je fotograf na sliko ujel tudi tebe?