Stična mladih 2023

Cerkev - Božji vrt

12.30 – 13.00 – Molitev rožnega venca

13.00 – 13.45 – Taizejska molitev 

Taizéjska molitev je oblika krščanske molitve, ki izvira iz ekumenske krščanske skupnosti Taizéja v Franciji. Vključuje petje ponavljajočih se spevov, branje Božje besede in tišino za osebno meditacijo. Na Taizéjski molitvi bodo prisotni 3 bratje iz Taizeja, ki bodo sodelovali tudi pri izvedbi nekaterih delavnic. 

14.00 – 14.45 – Živi kamni

“Evangelizacija skozi umetnost”

Freske postanejo vidne celo srcu. Mozaiki razkrivajo lepoto življenja. Že sama oblika stavbe kaže »obod« človeka, njegove meje, njegovo identiteto. Zato Janez Damaščanski piše: »Če pride pogan in reče: ‘Pokaži mi svojo vero!’, ga odpelješ v cerkev in mu pokažeš ikone ter mu razložiš serijo nabožnih slik«.

15.00 – 15.45 – Pričevanje

Gašper Otrin: Ko enkrat izveš, kdo v resnici si 

Recimo, da te nekdo na ulici vpraša »kdo si?« Kakšen bo tvoj odgovor? Sem fant/dekle; sem sin/hči svojih staršev; sem dijak/študent; sem poznavalec vesolja in kvantne fizike; sem ateist; sem … Kaj pa če to isto vprašanje postaviš drugim, svojim domačim, prijateljem, kakšen bo njihov odgovor? Prav lahko se zgodi, da bodo vsi odgovori pravilni, ampak še vedno bo majkalo bistveno. In kaj je bistvo? Kdo v resnici si? Kdo je tisti, ki ti lahko da popolnoma zadovoljiv odgovor? In kaj ima s tem tvoj popek in zakaj želi Satan prikriti tvojo pravo identiteto? Si želiš slišati še nikoli slišano zgodbo o morilcu, ki je ob vstopu v cerkev prvič spoznal, kdo v resnici je?

16.00 – 17.15 – Program Večer Plus+

Bog v središču. Slavljenje. Molitev v tišini. Spoved. Življenjske zgodbe. Priložnost za vsakega, da se umiri, okrepi, prejme upanje, najde svoje mesto v svetu. 

Večeri Plus+ so slavilni večeri, ki mesečno potekajo v Antonovem domu na Viču, izveden pa bo tudi na Stični mladih.

17.30 – 18.15 – Slovesne večernice

Večernice so del starodavnega molitvenega bogoslužja, Liturgije psalmov, kakor so jih od nekdaj peli in molili menihi. Z njimi se Gospodu zahvalimo za preživet dan in predenj prinašamo večerno daritev.