Stična mladih 2023

Delavnice

1. Gospod, nauči nas moliti!

(PATER) JANEZ POLJANŠEK DJ

V delavnici se bomo posvetili molitvi. Nobenega orodja ni treba, pridite le z željo, da bi globlje stopili v skrivnost druženja z Bogom, kar molitev pomeni. Včasih se vam morda zdi dolgočasna, drugič nimate časa in si mislite, da boste molili, ko boste stari. Včasih pa preprosto nimate volje in potrpežljivosti, da bi posvetili nekaj časa molitvi. Gotovo imate že kakšno dobro izkušnjo z molitvijo in bi jo radi še poglobili. Na delavnici bo nekaj teorije in nekaj pa preprostih vaj, vse pa z namenom, da bi odgovorili na nekaj sledečih vprašanj: Kako, kdaj, kje, kako pogosto moliti? Kakšno vlogo ima pri molitvi naše telo, naš notranji svet spomina, domišljije, čustev, želja? Kaj nam pomaga in kaj nas pri molitvi ovira? Kakšni so (lahko) sadovi molitve. Lepo vabljeni!

2. Prosim, oprosti in hvala - 3 preproste besede

TAIZÉJSKA SKUPNOST

Hvala, oprosti, prosim … tri kratke in preproste besede, ki jih vsak dan velikokrat izrečemo. Včasih le iz navade in brez premisleka. Večinoma jih izrečemo drugim ljudem. Ampak kaj imajo opraviti z Bogom in vero? Kako nam te tri besede pomagajo rasti v našem odnosu z Bogom? Delavnica nam bo pomagala osvetliti prisotnost Boga v našem vsakdanjem življenju in odkriti, kako te besede postanejo naša preposta, a močna molitev, ki nam pomaga zaznati prisotnost Boga v našem vsakdanu.

 

Please, sorry and thank you - 3 simple words

Thank you, sorry, please… : three short and simple words which we say every day many times. Sometimes just out of habit and without thinking. Most of the time we say them to other people. But what do they have to do with God and faith? How can these three words help us to grow in our relationship with God ? In this workshop we will reflect on the presence of God in our daily life, and discover how these words can become a simple but powerful prayer that helps us detect the presence of God in our daily life, and bring faith and life more together.

3. Prepričevanje z resnico

IGOR KOROŠEC

Kdo je bil najboljši retorik na svetu? Jezus. Na delavnici retorike se bomo dotaknili retoričnih prijemov, ki jih je Jezus uporabljal v svojih (po)govorih, da je bil njegov nastop samozavesten, prepričljiv in pristen. Kako se lahko poslužimo teh retoričnih orodij v vsakdanjem življenju tudi mi? Kako skozi svoj govor najdemo sebe in se s tem približamo Kristusu?

4. Znanost in vera

DR. JANEZ JURIJ ARNEŽ

Mnogi v današnjem sekulariziranem svetu so prepričani, da vera ni potrebna ali je celo neracionalna, zmotna in zaslepljena in torej zastarela, ker Boga ni oziroma ni potreben. Zanje znanost pokriva vse, ker je naravna stvarnost vse, kar obstaja; torej sta le znanost in ateizem racionalna, in posledično je edino ateizem skladen z znanostjo. Vendar znanost ne zahteva ateizma. Naravoslovne znanosti imajo svoje omejitve, čeprav uspešno razlagajo naravni svet. Naravoznanstveni način védenja ni edini, ker obstaja nadnaravna stvarnost, ki je izven dosega naravoslovne znanosti. Domena nadnaravnega se izraža v nematerialnih stvareh kot informacije, ideje in uvidi. Dalje, vera v Boga ni slepa vera, ampak je racionalna, kot je znanost racionalna. Vera tako kot znanost temelji na dokaznem gradivu; dokazno gradivo za vero je Božja beseda, ki je razodeto dokazno gradivo in je po naravi izven naravoslovne znanosti. Verovati v Boga in Bogu je stvar razumne odločitve in svobodne volje.

5. Skrivnosti menstrualnega ciklusa - 5 stvari, ki jih še ne veste

ALISON KOGOJ - ABILI

Hormonska kontracepcija deluje pri preprečevanju zanositve, vendar ali sploh vemo kakšne učinke to pušča na dolgi rok? Vem, da veš, da ima tvoja spolnost danes neizbrisen vpliv na tvojo prihodnost.

Na delavnici boste izvedeli:

  • metode kontracepcije brez stranskih učinkov, 
  • metode za preprečevanje zanositve in vpliv na partnerski odnos,
  • kako partnerski odnos vpliva na izbiro ustrezne kontracepcije,
  • o strahu pred zanositvijo.

Vprašanje zate je, ali si želiš nekoč ustvariti družino? Če je tvoj odgovor “da”, potem je to izjemno koristna delavnica, ki ti bo pomagala pri reševanju izzivov modernega spolnega življenja.

6. Od fanta do moža

DAMJAN RISTIČ

Vsi poznamo zgodbo o Jezusu. Zelo malo vemo o njem kot o otroku in mladeniču. Jezus se ni rodil izoblikovan moški, temveč je to postajal kot je vedno bolj dojemal smisel svojega obstoja. Tu ne govorimo o moškosti kot zgolj spolni zrelosti, temveč v iskanju življenjskega smisla in njegove izpolnitve kot moški.

Govoril bomo o tem, kako so moške, in tudi Jezusa vzgajali k zrelosti. Kakšno pot je moral prehoditi, da odkril svoje poslanstvo. Obenem bomo razmišljali in se pogovarjali o poti, ovirah in možnostih zorenja v moške danes.

7. Kaplja v ocean – ali šteje lokalno in tudi globalno

TAIZÉJSKA SKUPNOST

Ko se vključujemo v življenje lokalnih skupnosti in pobud, smo mnogokrat polni upanja, da bo naše delo rodilo sadove. Ko pa pogledamo na globalni nivo, velikokrat vidimo, da naše pobude izzvenijo v prazno. Kako globalni izzivi in krivice, vojne in podnebne spremembe vplivajo na naša dejanja v lokalnem kontekstu? Ali so lokalna in globalna dejanja povsem nepovezana ali oboja vplivajo na naše življenjske odločitve? Prisluhnili bomo posameznikom, ki verjamejo, da nam globalna vprašanja odpirajo osebna povabila. Verjamejo, da s konkretnimi dejanji v naših lokalnih okoljih iščemo pot k sooblikovanju boljšega sveta.

 

A drop in the ocean - acting globally or just locally

When we participate in the life of local communities and initiatives, we are often filled with hope that our work will bear fruit. However, from a global perspective, we often see that our initiatives have no impact on the world. How do global challenges such as injustice, war and the climate crisis affect our actions in the local context? Are local and global actions completely unrelated, or do both influence our life choices? Sitting down with people who believe that global questions invite us personally to seek answers with concrete actions in our local environment, we will journey to reflect on how to work for a better world.

8. Delavnica za duhovnike

brat Miran Špelič

Identiteta duhovnika v luči cerkvenih očetov

9. Ritem, beseda, rap

JOSE iz dueta Murat&Jose

Jose predstavi prvine rap glasbe in pojasni, kako se lahko lotimo ustvarjanja svoje rap pesmi. Razloži, kako se lotiti pisanja besedila za rap pesem in tudi, kako to besedilo potem odrapati. Isto besedilo lahko namreč drugače zveni glede na različne ritmične podlage, tempo in tok besed. Udeleženci dobijo priložnost, da napišejo svoje besedilo. Besedila lahko pišejo sami ali v skupinah. Temu sledi izvedba besedil, udeleženci lahko rapajo posamično ali v okviru svoje skupine. Ker na delavnici ne bomo uporabljali nasnetih glasbenih podlag, se bomo naučili osnov beatboxa, da bomo lahko v živo spremljali rapanje. Naučili se bomo tudi pravilno držati in uporabljati mikrofon, ker je to bistveno za to, da naše besedilo pride do poslušalcev.

10. Song in my soul // Pesem v moji duši

MATEJ VIRTIČ

Beatbox ali umetnost ustvarjanja ritmov, zvokov različnih inštrumentov in efektov v izključno vokalni izvedbi, je tudi v Sloveniji vedno bolj popularna oblika glasbenega izražanja. Pravzaprav ne gre za nič zares novega, saj sta se že Adam in Eva vokalno izražala, kot samostojen glasbeni izraz pa beatbox velja za enega bolj inovativnih.

Delavnico bo vodil Matej Virtič, eden glavnih nosilcev svežega vala vokalne glasbe v Sloveniji: "Ob začetku delavnice bomo spoznali bobnarski set in usvojili osnovne zvoke, ki jih bomo skozi delavnico preoblačili v bolj prefinjene. Učili se bomo pravih bobnarskih ritmov, najprej enostavnejših, potem pa vedno bolj kompleksnih. Raziskovali bomo zvoke različnih inštrumentov, efektov, seveda pa pri vsem skupaj ne bomo pozabili na igro, ki bo z looperjem prav gotovo še bolj zabavna. Ob looperju bomo spoznali tudi druge efekte, ki se najpogosteje uporabljajo pri beatboxanju. Bobby McFerrin v pesmi poje: "I'm my own walkman", z nekaj vaje pa si boste lahko tudi vi sprehode po mestu namesto z glasbo iz predvajalnika popestrili kar z lastnim multivokaliziranjem."

 

11. Kako zagovarjati vero – uglajeni odzivi na žgoča vprašanja

OPUS DEI (BALTASAR GRALLA IN JURE PLUT)

Velikokrat je težko govoriti o veri s tistimi, ki ne verjamejo. Še težje pa o vedno aktualnih družbenih vprašanjih, naj gre za odnos Cerkve do države, kontracepcije, pravice do splava ali evtanazije. Pri vsakem pogovoru lahko najdemo skupno točko s sogovornikom, na kateri je možno »graditi mostove« (kot nas spodbuja papež Frančišek): sporočilo Cerkve glede teh vprašanj je vedno pozitivno in celostno.

Pri delavnici bomo na konkretnih primerih pokazali, kako se takih tem dotakniti ne da bi pri tem izgubili prijateljev ... še več, taki pogovori lahko okrepijo prijateljstva. Tisti, ki Boga še ne poznajo, ga bodo težko našli brez naše pomoči. Pri tem pa se ne gre toliko o uspešni argumentaciji in prepričevanju, ampak o tem, da jim nudimo zares pristno prijateljstvo.

12. Kako začeti?

LA POPSI

Poletna vročina, sonce ki neusmiljeno pripeka. S čim si lahko pomagaš v takih razmerah: led? Sladoled? sadni sladoled? Toda kje ga dobiti? pri sosedu? v trgovini? kaj če bi ga naredili kar sami? 

Te misli so hodile po glavi Karmen Meze in Neži Mlakar, oz. bolj njenim otrokom. Usedli sta se skupaj in naredili svoj prvovrsten sadni sladoled, nato pa še sorbet. Toda zakaj bi ta sladki greh ohranili samo zase. Želeli sta ga deliti s svetom. Toda kako? Kako začeti? Kako prodajati svoj izdelek? Kako začeti svoj marketing? 

Če vas zanima kako jima je uspelo, kako sta iz ideje prišle do prodaje LaPopsi sladoledov v vseh Šparovih trgovinah pridite in ju vprašajte kar sami. 

Imate tudi vi kakšno super noro idejo ali izdelek, pa neveste kako bi začeli s prodajo. Karmen in Neža vam lahko svetujeta in na podlagi svojih izkušenj predstavita pot od ideje do prodaje. 

Pridete 16. 9. v Stično na festival Stična mladih in se udeležite delavnice.

13. Jaz, kmetija in prihodnost

ZELENI PAŠNIK

Dirkaško življenje in želja po veterinarski karieri. A Bog je poklical v drugo smer. Od mestnih srajc do kmetije na podeželju. Danes kmetovanje ni poklic s katerim bi se ljudje hvalili, a je eden ključnih elementov gospodarstva in lahko prispeva k izboljšanju okoljske problematike. Je v resnici to poklic prihodnosti? Povezanost z naravo, živalmi, ustvarjanje z lastnimi rokami in videti sad dela svojih rok je osrečujoče in prinese veselje. Kako poiskati pogum, da bi stopil na to pot? Kako kmetovati na način, ki je trajnosten, hkrati pa omogoča finančno preskrbljenost in čas za družino in dopust? Kakšno je pametno kmetijstvo? Je rešitev v rastlinski pridelavi in robotiki? Ali pa morda v kravah in ovcah? Kaj je to regenerativno/obnovitveno kmetijstvo? Na vse to in še kaj bomo skupaj iskali odgovore na delavnici Jaz, kmetija in prihodnost.

14. Ali sem v družbi lahko pro-life?

POHOD ZA ŽIVLJENJE

Mladi se v šoli, na faksu, ko smo z vrstniki in med ostalimi aktivnostmi slej kot prej srečamo tudi z vprašanjem splava. Naše mnenje kar naenkrat ni več popularno in hitro nas lahko drugi spravijo v zagato ter nam postane neprijetno. Postane nam tudi nerodno, saj ne vemo kaj na spoštljiv, a hkrati jasen način povedati nazaj. Tega si pa ne želimo, kajne? Na delavnici, ki jo bomo vodili mladinska skupina pri Pohodu za življenje – Mladi za življenje, se bomo skupaj naučili zlatih stavkov in ostalih retoričnih spretnostih, ki vam bodo pomagale na spoštljiv in miren način priti iz vseh neprijetnih situacij. 

15. Zlo splava, pričevanje

ZAVOD ŽIVIM

Oče alkoholik, mati živčna razvalina; posiljena pri petnajstih letih, pri sedemnajstih je naredila splav. Življenje je bilo polno stiske, žalosti, občutkov nezaželenosti, depresije. Je izhod iz tega mogoč? "Prepričana sem, da se najhujše zlo zgodi ljudem iz nevednosti, nepoučenosti in zanemarjenosti v vzgoji. Vem, da splava ne bi storila, če bi bila poučena o tem, kaj vse prikriva in prinaša to zlo. Nujno je v vzgojo o spolnosti, zaščiti, splavu itd. vnesti pomembnost čistosti. Naša telesa so tempelj Svetega Duha, pripadamo Bogu. Bog nam je podaril svobodo, podaril pa nam je tudi zapovedi, ki so zapisane v naših srcih. Pričujem o posledicah splava iz svojih lastnih izkušenj."

16. Telo govori o Bogu

LUCIJA MIHALINEC

To, da je naša vera duhovna, je logično. Ampak "z dejstvom, da je Božja beseda postala meso, je telo vstopilo v teologijo skozi glavna vrata."

To, da si ustvarjen po Božji podobi, že veš. Ampak človek to postane "ne toliko v trenutku samote kot v trenutku občestva".

To, da je tvoje telo fizično, ti je jasno. Ampak "telo, in samo telo, je sposobno narediti vidno, kar je nevidno: kar je duhovno in božansko." 


To je le nekaj misli sv. Janeza Pavla II., ki se jih bomo dotaknili na delavnici o teologiji telesa. Najprej nekaj teorije, potem pa odzivi na (vaša) čisto konkretna vprašanja o spolnosti, zakonu, utelešenosti in smislu življenja. Izi. 

17. Jona: prerok v krizi identitete

BLAŽ KERNEL

Jonova knjiga nam predstavi preroka ki naredi vse da bi se uprl Bogu. Kljub njegovi uporniški drži Bog Božja beseda doseže namen s katerim je bila poslana. Kot pravi prerok Izaija, se božja beseda ne bo vrnila k Bogu brez uspeha, temveč bo storila, kar je Bog hotel, in uspela v tem, za kar jo je poslal. Pa se Bogu uspe dotakniti tudi srca svojega upornega preroka? Na delavnici se bomo poglobili v besedilo Jonove knjige in ugotovili kaj nam z njo sporoča avtor. Ker pa je Sveto Pismo razodeta Božja Beseda, bomo skušali tudi odkriti, kaj nam Bog prek nje sporoča za naše življenje.

18. Biti odvisen, ne zasvojen

MIHA KRAMLI

Delavnica osvetli razliko med odvisnostjo in zasvojenostjo. V prvem delu se bomo soočili z vprašanji; Ali človek, ki uživa drogo, lahko ozdravi? Koliko časa droga nagrajuje in kaj sledi po nagradi? Kdaj je človek zasvojen? Odigrali bomo primere: Kako »dilerju »reči ne ? Kdo je lahko moj prijajetelj? Radosti in pasti nove tehnologije. V drugem delu bomo raziskovali nekemične zasvojenosti. To je zasvojenosti z igricami, socialnimi omrežji… Iskali bomo odgovore, kako nepravilna uporaba nove tehnologije vpliva na delovanje možganov. Odgovorili bomo na vprašanje, kako varno uporabljati tehnologijo. Vedno bolj se zavedamo da brez nje ne bo šlo.

19. Med izzivi in priložnostmi

TAIZÉJSKA SKUPNOST

Veliko ovir zadeva današnjo družbo, še posebej mlade. Kako ti izzivi vplivajo na naša življenja? Od ekoloških problemov do brezposelnosti mladi s težavo iščejo svoje mesto v družbi. Povabili smo mlade z različnih delov Evrope, da bi nam podelili svoj pogled in izkušnje, kako odreagirajo na vsakdanje izzive v svojem življenju. Ali evangeljsko sporočilo lahko spremeni naš pogled in pristop k izzivom? Kako iskati smisel v svetu izzivov? Prisluhnimo mladim, ki verjamejo, da v izzivih in preko njih lahko iščemo smisel naših življenj.

 

Between challenges and opportunities

There are many obstacles facing our society today, especially young people. How do these challenges affect our lives? From environmental challenges to unemployment, young people are struggling to find their place in society. Listening to young people from all over Europe, we will hear their point of view on how they face very concrete challenges and how they try to tackle them. Does the Gospel transform the way we look at these challenges? How do we find meaning in a world of challenges? In the round table we will hear from different young people who believe that in and through challenges we can find meaning for our lives.

20. in 21. Predstave

GREGOR ČUŠIN

1. krog: Gregor Čušin: glumač/dramatik

HAGADA - monokomedija

EVANGELIJ PO ČUŠINU - monokomedija

 

2. krog: Gregor Čušin: glumač/poet

NEPOPOLNE RIME – starozavezne zgodbe v verzih

OTOK TOMA CRUISA – raznovrstna poezija

22. Mladi - sedanjost Cerkve

MARTIN GOLOB

Župnik Martin Golob deluje v župniji Grosuplje, poleg tega pa svoje trenutke iz življenja in delovanja deli tudi s svojimi sledilci na družbenih omrežjih.

23. Muzej Krščanstva

MUZEJ KRŠČANSTVA - MUZEJ

Obiščite Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu stiške opatije. Skupaj bomo pokukali v Skrivnostni svet srednjeveških pisarjev, ki je naša najnovejša stalna razstava. Na sodoben način predstavljamo srednjeveške pisarske mojstre, ki so bili pri izdelavi rokopisa skoraj v celoti odvisni zgolj od sebe. Imeli so izvrstne rokodelske sposobnosti in široko znanje s področja kemije, saj so večkrat sami vodili celoten proces izdelave knjige. Znali so si pripraviti pergament, pisarsko orodje, tinte in pigmente barv. Na razstavi Življenje za samostanskimi zidovi vam bomo predstavili bogato zgodovino stiške opatije, najstarejšega še delujočega samostana cistercijanov na Slovenskem. Na stalni razstavi Zgodovina krščanstva na Slovenskem pa boste spoznali osrednje dogodke in osebe, povezane z razvojem krščanstva pri nas.

24. Kaligrafija

MUZEJ KRŠČANSTVA - KALIGRAFIJA

Težko bi našli primernejše okolje za spoznavanje kaligrafije kot sta starodavni stiški samostan in muzejski prostor, ki spominja na srednjeveško pisarsko delavnico.

Udeleženci se boste na delavnici seznanili s pisavo protogotico in njenimi značilnostmi. S peresi in črnilom boste pisali v nekoliko počasnejšem tempu, zaradi česar se bo pisanje spremenilo v skoraj meditativno doživetje

Predznanje kaligrafije ni potrebno. Dobrodošli vsi. Prinesite le dobro voljo in kanček radovednosti.

 

25. Spoštujem sebe, spoštujem tebe

NINA MEZINEC

Delavnica je namenjena osnovnošolcem in srednješolcem.

Na delavnici se bodo udeleženci najprej spoznali s pojmom spleta, njegovih prednosti in slabosti ter družbenih omrežij in njihovega vpliva na življenje. Poseben poudarek delavnice je na spletnem nasilju in spletni spolnosti ter vplivu le-teh na razvoj posameznika. Udeležencem bodo predstavljene nevarnosti deljenja intimnih datotek. V zadnjem času je v porastu problem sekstinga, zato bodo udeleženci seznanjeni tudi z nevarnostmi pošiljanja intimnih datotek, ki se lahko konča z zlorabo ali izsiljevanjem. Zaključek delavnice je namenjen opolnomočenju udeležencev na področju digitalne varnosti in spletne spolnosti, predvsem z vidika razumevanja škodljivosti (sicer navidez mamljivih) aktualnih trendov, ki so jim otroci in mladostniki izpostavljeni pri brskanju po spletu in družbenih omrežjih. Udeleženci skupaj iščejo rešitve za varen, spoštljiv, diskriminirajoč in sprejemajoč internetni prostor ter razmislijo o širjenju vrednot spoštovanja, varnosti in odgovornosti - tudi na spletu.

 

I respect myself, I respect you.

The workshop is suitable for elementary and high school students.

During the workshop, participants will first learn about the concept of the internet, its advantages and disadvantages, as well as social networks and their impact on life. The focus of the workshop is on online violence and online sexuality and their impact on development of the individual. Participants will be introduced to the dangers of sharing intimate files. Recently, the issue of sexting has been on the rise, so participants will also be informed about the dangers of sending intimate files, which can lead to abuse or extortion. The conclusion of the workshop aims to empower participants in the field of digital security and online sexuality, especially in terms of understanding the harmfulness of current (seemingly enticing) trends that children and teenagers are exposed to while browsing the internet and social networks. Participants will work together to find solutions for a safe, respectful, non-discriminatory, and accepting online space and consider the promotion of values ​​as respect, safety, and responsibility - even online.

 

26. Ključ do sreče?

INŠTITUT INTEGRUM

Kaj je po tvojem ključ do sreče? Dobra glasba, kuharske mojstrovine, čas brez stresa, potovanja, morje? Je spolnost ključ do sreče? Kaj pa pornografija, je to lahko ključ do sreče? Na delavnici si bomo ogledali dokumentarni film, v katerem imajo osrednje mesto mladi. S pornografijo so se srečali na različne načine in predstavljajo svoje zgodbe in izkušnje – tistim, ki imajo dvome, tistim, ki o tej temi še ne vedo dosti in tudi tistim, ki so že sprejeli podobe pretirane spolnosti v vsakdanje življenje.

27. Na poskok s Folklorno skupino Tine Rožanc

FOLKLORNA SKUPINA ŽELEZNIČARSKEGA KULTURNO-UMETNIŠKEGA DRUŠTVA TINE ROŽANC

Na delavnici Folklorne skupine Tine Rožanc se bomo zabavali in hkrati veliko naučili. Udeleženci se bodo z nami zavrteli preko celotne Slovenije in se tako naučili nekaj plesov. Poleg plesnega dela bomo kakšno besedo namenili pomembnosti folklorne dejavnosti, tradiciji, oblačilni kulturi na Slovenskem in delovanju folklorne skupine. Udeleženci bodo tako spoznali večplastnost folklorne dejavnosti, to, da folklorna dejavnost ni samo za starejše generacije, da predstavlja ogromno področje izobraževanja, razvoja in priložnosti ter predstavlja kakovostno preživljanje prostega časa v dobri družbi.

28. Moja zgodba

ANDREJA GODNIČ
Doma sem s Komna na Krasu. Uršulinke sem spoznala v Izoli, kjer sem obiskovala Srednjo Turistično šolo. V samostan sem vstopila l. 1990 v Novi Gorici. Teologijo sem študirala v Ljubljani in v Mariboru. Večne zaobljube sem izpovedala l. 1998, na Krasu. Moja prva šestmesečna izkušnja misijonov je bila v perujskih Andih. V naslednjih letih sem se posvečala mladinski pastorali, duhovnim vajam in osebnemu spremljanju na Gorenjskem in na Štajerskem. Leta 2008 sem se vrnila v perujske Ande Blog SOLI DEO GLORIA, se selila v Limo in misijonarila v barakarskem predmestju Pačakutek. Od leta 2019 sem bila na misijonu v Karibih, živela in delovala na bogati šoli v Venezueli in se srečevala z uršulinkami v Angleški Gvajani in na Barbadosu. 

  

ANJA KLANČAR

Pogovor o osebni izgubi, žalovanju po samomoru očeta in mame. Prebolevanje. Iskanje miru, vere, upanja v trpljenju. Povabilo k prebiranju izpovedne zgodbe Ko izgubiš..., založba Družina.

 

DAMIJAN JANŽEKOVIČ

Damijan Janžekovič je mladi pisatelj, ki je odraščal z mamo alkoholičarko, ki ga je vrsto let fizično in psihično zlorabljala. Kot posledica se je Damijan vrsto let predajal različnim oblikam samopoškodovanja, si večkrat poizkusil vzeti življenje in se vrsto let boril z depresijo in tesnobnimi občutki. Kasneje si je našel pomoč in začel hoditi na psihoterapije, se uspešno postavil na noge, napisal dve knjigi, kjer je v celoti ponudil vpogled v družinsko življenje med štirimi stenami, kjer sta prisotna nasilje in alkohol. Brez dlake na jeziku predstavi dinamiko takšne družine, alkoholizem in spopadanje z duševnimi težavami.

 

KLEMEN JANČIČ

Iz oblikovne na vzgojiteljsko do popolnega poklica slaščičarja, ki me napolnjuje. Pot je bila dolga, da sem se našel, sem potreboval kar nekaj časa. Ko sem si rekel: "Kaj so tri, mogoče za nekatere izgubljena leta življenja, da sem iz iskanja našel svoje poslanstvo". Sedaj lahko delam res to, kar si želim. Na začetku sem imel smolo z velikim požarom, ki mi je vzel vse, a sem se s pomočjo vseh dobrih ljudi postavil na noge in odprl neverjetno novo lokacijo. Sedaj pa se naprej izobražujem, predajam znanje mladim in preizkušam nove recepte. Vse, kar me bo, upam, enkrat v prihodnosti pripeljalo do nove slaščičarske šole, ki bo poklic videla z druge perspektive.

 

VERONIKA ŽIŽEK

Sem Veronika Žižek in prihajam iz Brezovice Ljubljane. Zaključujem študij andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Veliko prostega čas sem in ga še vedno namenim za druge. Prostovoljstvo me spremlja od 8. razreda osnovne šole. Pričela sem kot animatorka na župnijskem oratoriju. Pozneje pa sem se pridružila različnim aktivnostim in organizacijam, kjer sem oz. še vedno delujem kot prostovoljka. Tekom vseh teh let sem bila prostovoljka in voditeljica različnih projektov pri youngCaritas, Summerjobu, Stični mladih, Salezijanski mladini … 

Enajst let sem kot prostovoljka sodelovala pri youngCaritas Slovenija, kje se je na mojo pobudo razvilo nekaj novih prostovoljskih programov kot so Povezani preko telefona, Pismo za lepši dan, Kuhajmo skupaj, kjer smo mlade in starejše spodbujali k medgeneracijskemu sodelovanju. V lanskem letu smo pri projektu Pismo za lepši dan uspeli nagovoriti preko 4.000 ljudi vseh starosti v Sloveniji in celo po Evropi, ki so se odzvali naši akciji in napisali preko 7.000 pisem za starejše in osamljene po Sloveniji.

Izkušnja prostovoljstva me je spremenila in mi dala vrednote, ki jih želim živeti in deliti naprej med mladimi. Prav tako sem pri prostovoljstvu spoznala zelo srčne ljudi in prijatelje, ki so mi zgled v vsakdanjem življenju in za katere sem hvaležna. Mlade želim spodbuditi, da se vključujejo v različne prostovoljske programe in prevzamejo odgovornost za osebni razvoj ter da jim pri tem ni vseeno za ljudi v stiski.

 

29. Cirkus je navdih za življenje

CIRKUS FUSKABO

Kaj je v tem trenutku tvoj kratkoročni izziv v življenju? Kaj se želiš v naslednjih mesecih naučiti, katero stvar želiš narediti? V življenju potrebujemo izzive, saj nam pomagajo, da napredujemo, postajamo boljši in smo tako tudi bolj zadovoljni. Cirkus nam predstavlja novo dimenzijo in nove izzive, saj se lahko preizkusimo v različnih disciplinah, kot so žongliranje, zračne veščine, ravnotežne spretnosti, akrobatika, odrsko nastopanje, klovnstvo in še marsikaj drugega. Cirkus je zabaven, je poučen, potrebno je veliko medsebojnega sodelovanja, vztrajnosti, predvsem pa ni tekmovalen. In zato je super. Vsak se lahko v njem najde. 

Na delavnici se bomo naučili osnov žongliranja, diabla, se preizkusili v ravnotežju na slacklinu itd… Verjamemo, da se boste v njem prepoznali in morda bo to odskočna deska, da boste v sebi odkrili in razvili nove talente.