Stična mladih 2021

Delavnice

Delavnice bomo letos zaradi izvedbe Stične mladih na več lokacijah posneli in objavili na YouTube kanalu Stične mladih. 

Vprašanja se bodo postavljala v obliki komentarjev pod videom, izvajalci pa bodo potem nanje odgovarjali.

 

stična mladih

David Sipoš & Matjaž Feguš

Kako nastane film v studiu Siposh

primerno za vse

45 min

Po ogledu mednarodno nagrajenega mladinskega filma Onkraj poljan bosta režiser filma David Sipoš in scenarist Matjaž Feguš prikazala postopek nastajanja filma. Predstavila bosta začetno nastajanje scenarija po delih pisatelja Franca Ksaverja Meška, oblikovanje posebnih efektov ter kaj vse je pomembno, da film počasi postane celota.

 

Pred začetkom snemanja vedno poteka avdicija, na kateri se izbere primerne igralce, nato se poišče prave lokacije, temu pa sledi večdnevno snemanje, ki ekipo poveže v pravo malo družinico. V Studiu Siposh se vedno znova lotevajo snemanj, kjer velike osebe iz krščanske zgodovine stopijo v filmski jezik in predstavljajo teme, ki so drugače izrinjene iz medijskega prostora. V studiu iščejo igralce in sodelavce, ki jih zanima kreativno filmsko ustvarjanje, zato bosta režiser in scenarist razkrila tudi nekaj skrivnosti o tem, kaj pri profesionalnem filmskem ustvarjanju zares šteje in kako se priključiti ekipi.

MONIKA GOLJA & GAŠPER STOJC

Skavtska kuhinja

9. razred – 2. letnik

45 min

Monika Golja in Gašper Stojc sta že dolga leta aktivna skavta. V tem času sta se naučila, kako živeti z naravo in preživeti v njej. Eden izmed skavtskih zakonov se glasi: »Skavt spoštuje naravo in v njej vidi Božje delo.« Bog je naravo ustvaril in jo dal človeku, da ji gospoduje, zato skavti veliko časa preživijo v njej in jo spoznavajo. Na delavnici bodo predstavljene osnove gozdovništva, kurjenja ognja in nabiranja zelišč, kar se bo nato vse skupaj združilo v okusen obrok. 

Katarina Gomboc Čeh

Pesniški večer

primerno za vse

30 min

Na delavnici se bosta prepletala branje in pisanje poezije. Katarina Gomboc bo poslušalcem prebrala nekaj svojih pesmi iz pesniške zbirke Negotovosti navkljub (2018) in Naselili smo se v tkanine (2020) ter na primeru ene od pesmi prikazala proces pisanja. Na podlagi lastne izkušnje bo predstavila, kako se lotiti pisanja in na kaj je treba biti pred objavo besedila pozoren.

Muzej krščanstva na Slovenskem

Sprehod skozi zgodovino krščanstva na Slovenskem

primerno za vse

25 min

Na delavnici bo predstavljen Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu stiške opatije. Razstava Življenje za samostanskimi zidovi odstira bogato zgodovino stiške opatije, najstarejšega še delujočega samostana cistercijanov na Slovenskem. Na stalni razstavi Zgodovina krščanstva na Slovenskem pa bodo predstavljeni osrednji dogodki in osebe, povezane z razvojem krščanstva na Slovenskem. Poleg tega bodo lahko mladi pokukali v skrivnostni svet srednjeveških pisarjev.

Folklorna skupina Rožanc

Folk na folkloro!

primerno za vse

30 min

Gotovo je že vsak vsaj enkrat v življenju slišal za Folklorno skupino Tine Rožanc iz Ljubljane! Mladi plesalci in glasbeniki z vseh koncev Slovenije pod strokovnim vodstvom (po)ustvarjajo slovensko ljudsko izročilo, ki obsega plese, pesmi in glasbo s celotnega slovenskega etničnega ozemlja. Letos se jim bo pri plesu mogoče pridružiti kar na plesni delavnici Folk na folkloro!

 

Folklorna skupina Tine Rožanc je ena največjih, najbolj prepoznavnih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Stremi h kakovostnemu (po)ustvarjanju in ohranjanju slovenskega izročila po celi Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Za svoje udejstvovanje prejema številne nagrade in priznanja.

s. Štefka Klemen

Kam sem poklican/a?

3. letnik – študentje

45 min

Kako odkriti svojo poklicanost, svoje mesto v življenju? Kako razločiti med pravimi in navideznimi znamenji poklicanosti? Kaj pomeni resnično »živeti«? Kako vedeti, da je odločitev, ki jo nameravaš narediti, res to, kar želi Bog za tvoje življenje, in ne zgolj nekaj, kar hočeš ti? Kako je v odločanje vključena molitev? 

 

V delavnici bo moč najti odgovore na ta in podobna vprašanja. Predstavljeni pa bodo tudi konkretni koraki, ki jih lahko vsak naredi na poti do prave življenjske odločitve.

POTA program

POTA – živeti za druge

3. letnik – študentje

45 min

Delavnica je namenjena vsem, ki želijo »vstati« iz cone udobja in doživeti mladinsko misijonsko prostovoljstvo. Program POTA ni le program, kjer mladi odidejo na različne misijone in tam pomagajo kot prostovoljci, temveč program, ki jih oblikuje in zaznamuje za vse življenje. Na delavnici bodo o svojih izkušnjah spregovorili nekdanji prostovoljci, ki so se v preteklih letih s svojo skupino odpravili na projekte Madagaskar, Tajska, Indija, Mozambik, Brazilija in Bolivija.

Benjamin Siter, DIŽ

Kako vem, da je ravno on/a pravi/a zame?

9. razred – 2. letnik

45 min

V življenju je le malo odločitev, ki so tako dokončne in odločilne, kot je ravno odločitev o izbiri svojega partnerja. Zato je pametno, da mladi o tem zareees dobro razmislijo. 

 

Vendar na podlagi dejstev, ne pravljic. Filmi in popularna kultura prepričujejo mlade, da morajo samo »najti pravega«, pa bodo »živeli srečno do konca svojih dni«. Benjamin Siter iz Družine in Življenja, ki je poročen že 16 let in ima z ženo Sašo štiri otroke, bo z nami delil svojo zgodbo in povedal, kakšna so »pravila dejtanja« in katere pogoje je treba izpolniti, da odnos med fantom in dekletom napreduje in vodi v srečno skupno prihodnost. 

Boštjan Čerin

Eksodus 90

primerno za fante / moške

20 min

»Lahko nam vzamejo naša življenja, toda nikoli ne bodo vzeli naše svobode!« (Pogumno srce)

 

Svoboda. Pravijo, da se je ne da odvzeti. Toda mladim kaj hitro spolzi iz rok, ko ugotovijo, da so se znašli na kraju, kjer ne želijo biti. Raztreseni, odvisni, zasvojeni, zasužnjeni … Mladi možje so povabljeni, da odprejo svoj koledar in razmislijo, kako so zadnje tri mesece preživeli svoj čas doma, v šoli, na faksu, v službi. So danes bližje Jezusu kot tri mesece nazaj? Kaj pa prihodnji trije meseci? Je v 90 dneh možna sprememba? Lahko! Toda za to je potreben eksodus. Eksodus je odskočna deska. 

 

Eksodus 90 je program za moške, ki temelji na treh stebrih: molitev, askeza in bratstvo. Moški se tako v 90 dneh sprehodijo skozi 2. Mojzesovo knjigo (Eksodus) in se zavežejo k dnevni molitvi. Odpovejo se modernemu udobju, elektronskim motnjam in se odprejo Bogu, svoji družini in tudi svojim novim bratom. Vsak teden se srečujejo, medsebojno podpirajo in skupaj molijo. 

Agata Hren

Ona zanjo

primerno za dekleta / ženske

45 min

Predavanje Ženski cikel – duhovni cikel bo popeljalo poslušalke na pot spoznavanja, kaj se v ženskem ciklu dogaja na več ravneh.

 

Redke ženske so prejele znanje, kaj se med ciklom dogaja v njihovih telesih, še bolj redke pa so tiste, ki jim je bilo predano spoznanje, kako žensko cikličnost uporabiti za izpolnjeno življenje in jo videti v pravilni luči. Ženska cikličnost je namreč Božji dar. Ne samo da se ženske tekom cikla spreminjajo, spreminja se tudi njihovo duhovno življenje. V vsakem delu cikla jih Bog vabi, da na drugačen način živijo v povezanosti z Njim.

Gal Gjurin

Glasbeno popotovanje z Galom Gjurinom

primerno za vse

50 min

Glasbeno popotovanje bo sestavljeno iz pogovora z vsestranskim umetnikom Galom Gjurinom ter vmesnih glasbenih vložkov.

 

Gal Gjurin se je z glasbo začel ukvarjati pri šestih letih, ko je odšel v glasbeno šolo k pouku klavirja in hkrati zložil svojo prvo skladbo. Trenutno snema svojo osemnajsto avtorsko ploščo. Svojo glasbo je med drugim predstavil v živo številnih državah po svetu. Pri iskanju novih zvočnih poti mu v Sloveniji pomaga družinska vez – njegova setra Severa je pevka, glasbenica in likovnica, ki ustvarja v slovenskem prostoru. Za Gala in Severo, ki ju druži podoben okus za glasbo, je glasbena umetnost živ organizem, predvsem pa duhovna dobrina. Gal zadnja leta ustvarja predvsem v Kanadi, ki je njegov drugi dom že od rojstva. Skladbe, ki jih v različnih koncertnih zasedbah izvaja v živo, vsakokrat zvenijo drugače in se skoraj neopazno spreminjajo, pretvarjajo, odraščajo in razvijajo. Vsakič, ko ustvarja in nastopa, se spusti v novo pustolovščino z melodijo. Improvizacije pri Galu pač nikoli ne zmanjka. 

Martin Golob

Vstani kot kristjan danes

9. razred – 2. letnik

30 min

Martin Golob se v delavnici navezuje na letošnje geslo Stične mladih: »Vstani«. Navdih črpa iz svetopisemskega odlomka, v katerem Jezus obudi mladeniča iz Naina. Skozi Lukov evangelij bo nagovoril mlade katoličane, vsebino pa povezal z aktualnim dogajanjem in primeri iz svojega življenja. Spregovoril bo o odgovornosti, strahu in zaupanju.

Mlade spodbuja, da se kot katoličani ne skrivajo, temveč vstanejo in hodijo dalje: Mladi, potrebujemo vas, da v vsej polnosti zaživite ter živite srečno in polno življenje! V vsaki stvari najdite veselje do življenja! Svet je lep! Svet vas potrebuje! Mladenič, rečem ti, vstani! Mladenka, rečem ti, vstani!

Jana Miklavčič

Ohranjanje stvarstva

primerno za vse

45 min

Življenje z manj odpadki ni prav nič strašno, kot se zdi na prvi pogled. Prav tako nam ni pri takšnem načinu življenja nič odvzetega – če že, potem zagotovo pridobimo več časa, postanemo bolj kreativni, pomagamo planetu in dnevno iščemo rešitve za boljši jutri. O vsem tem bo predavala Jana, ki se zadnje dve leti trudi zmanjševati odpadke v svojem domu. Čeprav ni Greta in o reševanju sveta ne ve vsega, je oseba, ki z majhnimi koraki dela velike spremembe. 

stična mladih