Stična mladih 2021

STOJ-
NICE

Predstavljamo vam letočnje stojničarje. Preveri, kdo vse bo z nami in se pozanimaj pri njih, kaj vse ti lahko predstavijo ali prodajo. 

SALEZIJANSKA MLADINA

Na stojnici Salezijanske mladine se bodo predstavili vsem poznani projekti in aktivnosti, ki jih pripravljajo mladi prostovoljci skupaj s salezijanci in sestrami hčere Marije Pomočnice. Najbolj poznan je vsekakor nacionalni projekt Oratorij, ki se izvaja med poletnimi počitnicami v župnijah po celi Sloveniji. Drugi projekti, kot so Uskovniški tedni, Postne duhovne vaje, Večeri SKG, Animatlon, PSAO, Srečanje otroških in mladinski pevskih zborov, ŠportKAT in drugi, pokrivajo širok spekter zanimanj in starosti slovenske mladine.

ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA IN DIJAŠKI DOM A. M. SLOMŠKA

Na stojnici bomo predstavili življenje in delo Škofijske gimnazije in Dijaškega doma A. M. Slomška v Mariboru. Poklepetali boste lahko z dijaki, profesorji in vzgojitelji ter tako dobili informacije iz prve roke: v čem je naša gimnazija bogatejša od drugih, kje so glavni poudarki, kako čimbolj razviti svoje talente, kakšne prednosti prinaša bivanje v dijaškem domu, kako se počutijo dijaki na šoli in v domu, v katere obšolske dejavnosti se je mogoče vključiti, kam Škofijci vandramo, kaj nas povezuje in nam daje moč, da živimo na polno. Ustavi se pri nas. Veselimo se klepeta s teboj!

UNIVERZITETNA ŽUPNIJA MARIBOR

Univerzitetna župnija Maribor je posebne vrste župnija, saj pokriva področje študentske pastorale; torej ne gre za teritorialno župnijo, pač pa personalno župnijo. V tem smislu usmerjene pastorale v študente pokriva področje celotne nadškofije Maribor. Nahaja se v središču mesta na Slomškovem trgu 20, poleg mariborske stolnice.

Namen župnije je združevati katoliške študente, ki študirajo v Mariboru oz. na področju mariborske nadškofije ter skupaj z njimi živeti krščanske vrednote.

GIBANJE FOKOLAROV

Na stojnici bomo preko slik in letakov predstavili naše glavne aktivnosti, v katere so vključeni mladi: Summerjob, Mariapoli Pohorje in Tek za edinost.

ZAVOD MEPI - MEDNARODNO PRIZNANJE ZA MLADE

Na stojnici želimo predstaviti program MEPI in priložnosti, ki jih ponuja vsem mladim od 14. do 25. leta starosti. MEPI zajema aktivnosti športa, prostovoljstva, veščin ter pustolovskih odprav, program pa lahko mladi opravljajo znotraj šol, skavtov, mladinskih centrov … Mlade želimo prebuditi, jim predstaviti priložnosti, ki jim drugače ne bi bile dostopne – priložnosti, da sodelujejo v Zelenem MEPI z aktivnostmi in organizacijami, ki so trajnostno, ekološko naravnane, pa vse do Kariernega MEPI, ki mladim predstavlja most med njimi in delodajalci, prvi stik z delovnim okoljem, podjetji, organizacijami, ki si želijo drugačen kader v prihodnosti – z MEPI kompetencami.

POHOD ZA ŽIVLJENJE

Na naši stojnici želimo na kratko predstaviti dogodek Pohod za življenje, ki bo potekal 2. 10. 2021 v Ljubljani. Pohod je namenjen boju proti splavu in za pravice nerojenih otrok. Mlade želimo spodbuditi k zavzemanju za življenje in skrbi za slovenski narod.

ZSKSS - ZDRUŽENJE SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Skavti – prostovoljci – s svojo pripravljenostjo za služenje aktivno sooblikujemo družbo. Mlade in otroke vzgajamo v pristne, samostojne, zdrave in odgovorne ljudi, kristjane in državljane, ki jim je mar za našo naravo, domovino in sočloveka. Na stojnici in ob njej bomo pokazali veliko stvari, ki nas in širšo javnost asociirajo na Skavte. Z nekaj ključnimi elementi bomo predstavili organizacijo, na voljo pa bodo tudi izdelki, ki so na voljo v naši trgovini – Skavtarnici – in brez njih nikakor ne smeš na tabor, kampiranje, morje, ali kamorkoli po širnem svetu!

 

Odločili smo se, da bogati zgodovini in močnemu vzgojnemu pečatu, ki ga v Sloveniji in svetu kažemo že več kot 30 let, postavimo tudi prave, fizične temelje, ki bodo združili vso našo mladost pod skupno streho. Želimo si, da skupaj ustvarimo dom, ki bo odprt za vse Skavte, kakor tudi za širšo skupnost – našo Skavtsko hišo. Na stojnici bomo zato tudi predstavili naš največji projekt – Skavtsko hišo.

SLOVENSKA VOJSKA

Slovenska vojska se predstavlja med mladimi v Stični! 
 
Že drugo leto je med nami nezaželjeni virus, zato smo se v Slovenski vojski odločili, da mladim v Stični predstavimo naše delovanje v primeru bojnih strupov. Obiskovalci festivala bodo lahko oblekli posebno zaščitno obleko, ki varuje pred radioaktivnimi, jedrskimi in ostalimi kemičnimi sredstvi, ki lahko ogrožajo človekovo življenje. Na ogled bo tudi posebno specializirano vozilo Otokar Cobra 4×4. Da pa bomo lahko zadovoljili tudi tiste, ki so ljubitelji težjih vojaških vozil, pa bomo posebej za katoliško mladino pripeljali orjaško Patrijo, ki jo boste lahko z očmi premerili z vseh zornih kotov. Ker želimo, da se vsi državljani Slovenije zavedamo, da je varnost naše države Slovenije odvisna od nas vseh, bomo na voljo tudi za vse informacije o možnosti sodelovanja z Slovensko vojsko. Predvsem pa bomo predstavili, kako je lahko usposabljanje v vojski najboljše študentsko delo. 

JEZUITSKI KOLEGIJ V LJUBLJANI

Jezuitski kolegij je ustanova, ki se ukvarja z raznovrstno formacijo študentov ter sledi krščanskim vrednotam in jezuitskemu pristopu do posameznika. Ta upošteva njegove potrebe, spodbuja njegove darove in omogoča nove možnosti delovanja znotraj in zunaj domačega okolja. Jezuitski kolegij je s svojimi programi in s svojo skupnostjo odprt za študente, ki stanujejo v rezidenci kolegija, kakor tudi za zunanje študente.

S pomočjo stojnice želimo predstaviti delovanje Kolegija.

DRUŠTVO GIBANJE ZA ŽIVLJENJE

Društvo Gibanje za življenje združuje ljudi, ki želijo odkrivati življenje kot dar in kot klic: ​​kot poklicanost iz Ljubezni za ljubezen. Vsem ljudem, še posebej pa mladim, ​želimo biti v pomoč, da bi odkrivali dragocenost življenja, ​​smisel življenja, veselje do življenja, ​​spoštovanje, skrb in odgovornost za ​življenje

​​ter življenjski pogum.

Vsako leto v začetku oktobra pripravimo Teden za življenje. Letos bo potekal 3.-10. oktobra z naslovom Z veseljem do življenja skrbimo drug za drugega.. Povabljen k sodelovanju! Več boste izvedeli na naši spletni strani.

Kontakt: drustvo@gibanjezazivljenje.si

ZAVOD NEFIKS

Zavod Nefiks je organizacija za mlade, katere poslanstvo je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno podporo pri beleženju neformalno pridobljenega znanja v sistemu e-Nefiks. Mladim pomagamo pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu. Če te o nas zanima kaj več, se oglasi pri nas, saj bomo tudi tokrat zate pripravili kakšno zanimivo aktivnost. 🙂

ZAVOD SV. STANISLAVA

Škofijska klasična gimnazija predstavlja svoje dejavnosti in svoje čare. Jegličev dijaški dom odpira svoja vrata, da pokukate vanj. Študentski dom Janeza Frančiška Gnidovca daje svoje sobe na ogled. Pridite in bodite z nami!

ZDRUŽENJE DELAVNIC MOLITVE IN ŽIVLJENJA

Na stojnici bi mladim ponudili duhovno dediščino našega ustanovitelja br. Ignacija Laranjage in njegove molitvene načine, kako graditi osebni odnos z Bogom. Na ogled bodo tudi njegove knjige in promocijski material.

MISIJONSKO SREDIŠČE SLOVENIJE

Misijonsko središče Slovenije (MSS) je papeška misijonska ustanova, ki povezuje slovenske misijonarje po svetu z matično domovino. Delo misijonarjev podpiramo s pripravo različnih akcij, s katerimi zbiramo sredstva za njihove projekte. Skrbimo za seznanjanje ljudi z delom misijonarjev. Misijonarje podpiramo tudi z vsakodnevno molitvijo desetke rožnega venca, združeni v Misijonski molitveni zvezi (MMZ). Kako pa lahko ti sodeluješ? Mogoče čutiš klic in bi kot laiški misijonar rad posvetil nekaj let svojega življenja ljudem v misijonih? Jih podprl z molitvijo kot član MMZ? Obišči nas na stojnici, spoznaj naše delo in se nam pridruži.

PUSTI SLED - KATOLIŠKA SPLETNA TRGOVINA

Opaziti je, da ljudje danes brez večjih težav oblečejo oblačila s kakršnokoli vsebino. Pogosto se na njih znajdejo tudi simboli zla, žaljivke, opolzke in nekulturne vsebine. Kot protiutež vsemu temu želimo ponuditi tekstil z Božjo besedo – da bi kot kaplje vode sredi žejne puščave osvežil našo družbo in nas spomnil, kdo smo in komu verujemo. Obenem je to privlačna in nevsiljiva pot oznanjevanja za stare in mlade – brez besed pustiš Sled 🙂. V ponudbi imamo poleg majic in puloverjev tudi druge dekorativne lesene katoliške okrase, v nastajanju je lesen katoliški nakit, itd. Več si lahko pogledate na spletni strani www.pustisled.si ali FB in IG profilu PustiSLED.

UL TEOLOŠKA FAKULTETA

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, študente in študentke usposablja za miselno jasno obravnavo pomena, ki ga imajo danes in za naš prostor teme, kot so transcendenca ali eksistenca, krščansko izročilo in izročila drugih svetovnih verstev, etične vrednote in moralen odnos do posameznika in sveta, družbena odgovornost, solidarnost in sodelovanje – vse to v okviru miselne avtonomije ter kakovostnega pedagoškega in raziskovalnega dela. Fakulteta odpira vrata študentom, ki želijo s študijem razviti kritično misel, duhovno zrelost in sočutje do sočloveka ter se dejavno vključevati v družbeno življenje.

Študenti pri študiju najbolj cenijo pristen odnos s profesorji, širok spekter pridobljenih znanj in veliko obšolskih dejavnosti, s pomočjo katerih študenti stkejo trdne prijateljske vezi.

Na stojnici bomo zbrali najpomembnejše podatke o študijskih programih, dejavnostih, ki se izvajajo poleg študija, prav tako pa vam bomo na voljo za kakršnakoli vprašanja.

Vabljeni, da nas obiščete na naši stojnici.

SVETOPISEMSKA DRUŽBA SLOVENIJE

Predstavili bomo dva nova bralna načrta, 7-dnevnega in 30-dnevnega. Prav tako bomo mlade navduševali za aplikacijo Youversion Sveto pismo na telefonu.

DRUŠTVO PRIJATELJEV OTROK MAVRICA

Društvo prijateljev otrok Mavrica je neprofitna organizacija, ki deluje od leta 2002. Vsako poletje izvedemo projekt Mavrične počitnice. To so posebne počitnice, s katerimi polepšamo poletje 135 otrokom iz socialno ogroženih družin po vsej Sloveniji in tistim, ki morja brez nas ne bi videli. Te počitnice so počitnice z vrednotami, saj otrokom preko igre predstavimo različne vrednote (kot so ljubezen, spoštovanje, prijateljstvo, hvaležnost, vera, …), po katerih se trudimo živeti cel teden. V okviru programa v Portorožu poleg učenja plavanja izvajamo otroške igre, zanimive popoldanske delavnice, zabavne večerne animacije, k sodelovanju pa povabimo tudi različne goste. Počitnice oblikujemo in izvajamo prostovoljci, projekt pa nam z različnimi donacijami pomagajo uresničiti različna podjetja in posamezni dobrotniki.

MLADA KARITAS

Naša želja je, da mlade prav preko youngCaritas – Karitas mladih ozaveščamo o socialnih problemih v družbi. V njih želimo vzbuditi čut za sočloveka ter željo po tem, da bi znali prepoznati in po svojih močeh pomagati ljudem v stiski doma in drugje po svetu. Vključevanje mladih v prostovoljno delo je zelo pomembno za graditev močne in trdne skupnosti, saj prostovoljno delo predstavlja spodbudo za solidarnosti v družbi. Mladi prostovoljci na podlagi pridobljenih izkušenj s prostovoljnim delom lahko postanejo dobri ambasadorji, podporniki, ali celo sodelavci dela in aktivnosti Karitas v Sloveniji.

Slovenska a cappella gospel glasba - zbor Bee Geesus in kvartet 4Given

Slovenci smo pevski narod in smo močno naklonjeni a cappella izvedbi. Prav tako ima tudi gospel glasba pri nas bogato tradicijo. V zadnjem desetletju in pol sta majhna in velika zasedba, kvartet 4Given in zbor Bee Geesus, pomembno prispevala k ohranjanju in posodobitvi tradicionalne duhovne glasbe afro-ameriških korenin v izvirni, izključno vokalni izvedbi.

Na letošnji izvedbi Stične mladih lahko doživite gospel vročico v izvedbi zbora Bee Geesus in usvojite osnove beatboxa na delavnici pod vodstvom zborovodja in člana kvarteta, Mateja Virtiča. Na stojnici lahko dobite več informacij o delovanju in nastopih obeh zasedb, zbor pa bo z oglaševanjem prihajajoče avdicije udeležence povabil v svoje vrste.

DRUŽINA

Družina v duhu katoliškega nauka nagovarja vse ljudi dobre volje in gradi svet pravičnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja.

POLICIJA

Policisti PU Ljubljana bomo na prireditvi predstavili področja dela
policije in opremo:

– uniformirana policija
– kriminalistična policija in forenzika
– prometna policija
– konjeniška policija
– vodniki službenih psov

– zaposlovanje v policiji

 

Predstavili bomo tudi preventivne nasvete s področij:

– varne udeležbe v prometu,
– zaščite lastnine,
– nevarnosti uživanja prepovedanih drog…

VALINA VAROVANJE

Skupina Valina je že več kot pred sedemindvajsetimi leti pričela snovati celovite rešitve za naraščajo če potrebe na področju čiščenja, upravljanja, vzdrževanja ter varovanja objektov. Že v samem pri četku pred nastankom posameznih družb v Skupini Valina smo poskrbeli tudi za varovanje ljudi in premoženja. Zavedali smo se pomena zanesljive varnosti in zagotavljanja nadzora premoženja, zato smo naše storitve leta 2000 razširili na področju varovanja z nadzornim centrom, intervencijsko skupino in dežurno službo, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v letu.

JEZIKOVNO MESTO

V Jezikovnem Mestu delujemo učitelji in prevajalci, Slovenci in rojeni govorci. Diplomirali smo iz jezikov, ki jih poučujemo in nekaj časa živeli v tujini. Zelo radi potujemo in bisere tujih kultur in doživetij prinašamo na učne ure. Imamo več-letne izkušnje s poučevanjem in prevajanjem. Organiziramo tečaje jezikov v živo in online, skupinske ali individualne ter za vse starostne skupine. Jeziki, ki so pri nas trenutno najbolj zaželeni, so španščina, italijanščina, korejščina, kitajščina in ruščina. Z veseljem pa organiziramo tudi tečaje drugih jezikov.